Bankacılık sektörünün lider bankalarından birinde, kurumda hızlı değişim yaşandığı dönemde, Merkezi Operasyon grubunun üst yönetim dahil olmak üzere yönetim takımından başlayarak liderlik, iletişim, işbirliği ve motivasyon konularında gelişim ihtiyacı paylaşıldı.

Paylaşılan ihtiyaç doğrultusunda, “Hep Beraber Sonuca Programı” oluşturuldu, süreç planlandı. 2014-2016 döneminde, dönüşüm programı kapsamında, yönetim takımı (4 grup müdürü, 35 müdür, 150 yönetmen) dahil olmak üzere toplam 800 kişiye eğitim verildi.

Süreç aşamaları;

ADKAR modeline göre planlandı:

Awareness: Analiz,

Desire: Lansman

Knowledge and Ability: Eğitimlerin verilmesi

Reinforcement: Gelişim sohbetleri

Awarenes:

Analiz

GMY, grup müdürleri ile birebir görüşmeler, müdürler, yönetmenler ve ekipten belirlenen 56 kişilik örneklem ile fokus grup çalışmaları yapılarak mevcut algı ve gelişim alanları belirlendi.

Planlanan etki alanları: Liderlik ve insan yönetimi, işbirliği, iletişim, etkilerinin farkında olma, takdir, çözüm odaklı yaklaşım, gelişmek, geliştirmek, harekete geçmek.

Desire: Lansman

Program kapsamındaki tüm ekibin dahil olduğu bir programla, üst yönetimin takımı dahil eden ve önemsendiğini gösteren mesajları paylaşıldı. ERA keynote ile geleceğin liderliği ve motivasyon konusunda katılımcılara vizyon kazandırıldı. Ritim atölyesi ile de eğlenerek iletişim ve işbirliği yaşatılan bir çalışma gerçekleştirildi.

Knowledge and Ability: Eğitimlerin verilmesi

Grup müdürleri, müdürler ve yönetmenler, ekip için belirlenen gelişim alanlarının temel alındığı, odağında oyun, bireysel ve grup egzersizleri yer alan, yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı ve kişiye günlük yaşamında kullanabileceği araçlar sunan farklı modüller, içerikler tasarlandı ve gerçekleştirildi.

Gerçekleşen Etkiler:

Üst yönetim tarafından, ilk modülden itibaren yöneticilerde, iletişim, işbirliği ve harekete geçme konularında değişimin etkilerini gözlemlenebildiği paylaşıldı.

Eğitimlerden sonra, fokus grup çalışması ile müdürlerin ve yönetmenlerin kendilerinin hayata geçirdikleri konular ve kendi ekiplerinde gözlemledikleri gelişmeler değerlendirildi.

Eğitimden hayata geçirilenlerden bazı örnekler:

Güçlü alanları ve gelişim alanlarıyla ilgili farkındalık

Harekete geçmekle ilgili motivasyon artışı

Karşısındakinde yarattığı etkinin farkında olma

Ortak dil oluşturma

Dayanışma / empati

Güçlü yanlarının farkına varma ve ona odaklanma

Kendini geliştirmeye isteklilik, ekibi geliştirme yaklaşımında artış

Toksik iletişimin farkına varma ve antikorları uygulama

Takdir

Delegasyon arttı

Ekibi daha fazla dinleme, değer verme, birbirini anlama, empati artışı

Ekibine güven artışı

Ekip toplantıları başladı

Ekibe daha sık geri bildirim veriliyor

Grup ilişkisi güçlendi

Vazgeçmişlik yerine kendiliğinden yetki alarak, harekete geçiyorlar

Yöneticiler arasında ve ekipler arasında işbirliği arttı

Reinforcement: Gelişim Sohbetleri

Merkezi Operasyon grubu, program sürecinde, biri performans ve prim sistemi ile ilgili olmak üzere, 3 büyük dönüşüm yaşadı.

Kurumda yaşanan büyük değişime paralel olarak, gelişimi sürdürülebilir kılmak amacıyla, müdürler ve yönetmenlerle 6 defa yarımşar günlük gelişim sohbetleri gerçekleştirildi.

Gelişim sohbetlerinde, yöneticilerin kendi vakaları ile uygulamada zorlanılan konular, başarılı uygulamalar paylaşıldı ve yeni ihtiyaç duyulan gelişim alanları desteklendi.

Programın Yarattığı Etki

İlgili Genel Müdür Yardımcısı

ERA ile gerçekleştirdiğimiz “Hep Beraber Sonuca Programı’’nın eğitimlerin çeşitli açılardan ekip üyelerime ve ekip yönetiminin kolaylaşmasına katkısı oldu. Katılımcılar bu eğitimler sayesinde; kendini tanıma ve özelliklerini daha iyi anlama, yönetim gözündeki değerliliklerini hissetme, kurum ve çalışan ihtiyaç ve beklentilerinde uyumu yakalama konusunda daha geniş açıyla bakma, kendi ekiplerine davranış ve motivasyon sağlama konusunda olumlu yönde bakış değişikliği, genel anlamda ise konulara daha kuşbakışı bakabilme, sorunları tüm bileşenleriyle ele alma ve en önemlisi takım arkadaşlarının, aynı düzeydeki yönetici arkadaşlarının farklı yönlerini, özelliklerini fark ederek daha güçlü ve kaliteli, empati seviyesi yüksek bir iletişime ulaşma gibi çeşitli faydaları deneyimlediler. Özetle; “Soft bir eğitim için davranış ve somuta yönelik en yüksek sonucu aldık.’’