2015 yılından bu yana fon büyüklüğünde sektör liderliğini sürdüren kurumun kültür dönüşüm programı kapsamında tüm yönetim kademeleri ve belirlenen genel müdürlük ve saha çalışanları ile koçluk faaliyetleri, etkinlikler ve eğitimler gerçekleştiriliyoruz.
Kültürel dönüşümün, liderlerin kişisel dönüşümü ile başladığını göz önüne alarak programa üst yönetim ve liderlerle başlandı. Çok önemli olan üst yönetimin sponsorluğu ve desteği sağlandı. Kurumun CEO’su, kültür programını şu cümlelerle anlatıyor;
“10 yıllık yolculuğumuzda, müşteri sayımızda 3 kat artış gerçekleştirdik… Geleceği, ‘müşteri odaklılık’ ve ‘dijitalleşme’ olguları belirleyecek. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz iklim ve kültür değişimi ve dijital dönüşüm en önemli yatırım alanları oldu.”
“İstediğimiz yeni müşteri odaklı yapıyı sağlamak için ise 4 ana başlıkla devam ettik: netlik, sadelik, ilham veren liderlik anlayışı ve işbirliği. Şirketin üst yönetimi için bir program başlattık. Aramızdaki hiyerarşiyi kaldırdık.” Kurumun İK Direktörü
http://www.hurriyet.com.tr/yeni-ceonun-gundemi-kultur-degisimi-40590750
“Kültür Dönüşüm Programı”na İnsan Kaynakları Direktörü’nün tanımladığı, kurum değerlerine sahip çıkan kurum çalışanlarının davranış değişikliğini gerçekleştirmek üzere; liderlerden başlayarak tüm çalışanları doğrudan ya da yetiştirilen kültür koçlarının iletişimi ile içine alacak bir program tasarlandı ve 2017 başından itibaren hayata geçirildi.
Program Süreci
Program öncesi analiz çalışmalarının yanı sıra kurum içinde mevcut durumla ilgili algıyı anlamak üzere, görüşmeler, fokus grup çalışmaları ve fasilitasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Bu gerçeklerden hareketle program tasarlandı.
Liderlerle, ortak vizyon için birlikte çalışma kültürü ve sinerjinin oluşturulması için her seviye ile ayrı ayrı ve hep birlikte katıldıkları farklı atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Liderlik özellikleri ve öncelikleri belirlendi.
Yönetici manifestosunun belirlenmesi için farklı gruplarla workshop’lar gerçekleştirildi.
Yeni kurum kültürünün tüm şirkette güçlü bir şekilde hissedilebilmesi için genel müdürlük ve saha çalışanlarının katılımıyla atölye çalışmaları yapıldı. Bu atölye çalışmalarında oluşturulan öneriler ve öncelik konularından önemli konuların hayata geçirilmesi için kültür dönüşümüyle ilgili projeler belirlendi.
Yeni kurum kültürünün benimsenmesine destek olmak üzere “Kültür Elçileri” ve yeni kültürün sürekliliğinin sağlanmasına destek olmak, konuyla ilgili projeleri çalışanların katılımıyla gerçekleştirmek üzere “Kültür Koçları” belirlendi ve yetiştirildi. Kültür Koçları ve belirlenen Kültür Aktivite Takımları, projeleri hayata geçirmek üzere danışmanlarla birlikte çalışıldı.
Tüm bunlara paralel olarak liderlerin eğitimleri, takım koçlukları ve değerlendirme toplantıları ve atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Programın Yarattığı Etki
Birlikte çalışma kültürü ve işbirliği gelişti
Güven oluştu
Motivasyon artışı sağlandı
Program, 2017 yılında Brandol Hall’dan Kurumsal Kültür Dönüşümünde En İyi İlerleme (Best Advance in Corporate Culture Transformation) alanında Gümüş Ödül aldı.